MÔŽE AJURVÉDA POMÔCŤ S MENOPAUZOU?

MÔŽE AJURVÉDA POMÔCŤ S MENOPAUZOU?

 

Trápi Vás menopauza? Narúšajú Vám symptómy menopauzy bežný život? Čo je menopauza a čo sa deje v tele ženy v tomto období? Môže ajurvéda pomôcť s menopauzou? Vedeli ste, že existuje perimenopauza? Čo to je a ako ju správne zvládnuť. Kedy definitívne nastáva menopauza v ženskom tele? Je naozaj menopauza koniec, alebo skôr začiatok niečoho nového? Širokospektrálny odborný pohľad na ženské telo a gynekologické problémy sme Vám priblížili v článku s odbornou ajurvédskou lekárkou v Indii, Dr. Sreelatha. Všetko ostatné a podstatné o menopauze sa dozviete v následujúcom článku.

 

Text: Natália Trenčanová

 

 

 

 

Ajurvédski lekári používajú holistický mentálny, emocionálny a fyzický prístup k menopauze. Menopauza je súčasťou prirodzeného kolobehu života. Je to obdobie hlbšieho poznania. Je naozaj potrebné a dôležité, ak Vy milé ženy vnímate obdobie menopauzy ako čas, kedy sa môžete podeliť o svoju životnú múdrosť. Ajurvéda nepovažuje menopauzu za chorobu, ale za prechodné obdobie. Je to veľmi dôležité obdobie v živote ženy, kedy má príležitosť uprednostniť starostlivosť o svoje zdravie a pohodu vo všetkých aspektoch-fyzicky, mentálne, emocionálne, sexuálne a duchovne. 

 

Pred menopauzou perimenopauza

Perimenopauza  je obdobie pred menopauzou, keď sa začínajú objavovať prvé klimakterické ťažkosti alebo nepravidelný menštruačný cyklus. Perimenopauza začína približne okolo 45. roku života a za hornú hranicu sa považujú 2 roky po menopauze. Hormóny sa začnú meniť a pripravovať telo na menopauzu. Medzi známe symptómy patria vynechanie jedného či dvoch menštruačných cyklov, nepravideľnosť menštruácie, nočné potenie, návaly, poruchy spánku  alebo emocionálne zmeny. Tie sa objavia ako prvé, v podobe depresií, úzkosti či zlej a pochmúrnej nálady. 

 

Prechod z perimenopauzy do menopauzy 

Termín menopauza je odvodený z gréckych slov „men“ (mesiac) a „pausis“ (prerušenie). Prirodzená menopauza je posledná menštruácia, po ktorej nasleduje 12 mesiacov bez menštruačného cyklu. Obdobie menopauzy začína u žien plus mínus v 50. roku života. Pokles estrogénov je zodpovedný za  príznaky ako sú návaly tepla, potenie, úzkostné stavy, hnev, strata záujmu o sex, vaginálna atrofia a mnoho ďalších. Aj po jednom roku vynechanej menštruácie ženu čakajú 2 až 4 roky boja so symptómami.

 

Čo sa deje v mozgu ženy v období menopauzy?

Medzi rokmi 45-55 sa ženy začnú viac zameriavať na seba. Napríklad ak bola dovtedy žena doma, nastane u nej pocit túžby po práci. Začne získavať skutočne silný pocit nezávislosti, a to len kvôli chemickým zmenám v mozgu. Žena svoj život v tomto období vníma inými očami, cíti a myslí inak. Žije život založený na zmenách a myslí si, že je to ona, kto sa takto rozhoduje ale nie, v skutočnosti je to chémia. Častokrát sa pre menopauzálne obdobie plné nových rozhodnutí používa pomenovanie kríza stredného veku. Zaujímavý je aj fakt, že v tomto veku sa ženy rozhodnú pre ukončenie vzťahov, pre rozvody, venujú čas sebe a svojej sebarealizácií. To čo znášali a zvládali prekonávať v období pred menopauzou, už teraz neplatí. Ženy v menopauze chcú rásť, kvitnúť a zanechať po sebe niečo. Dospievajú k názorom, že šťastie druhých nie je dôležitejšie ako to ich. Mozog je bohatý na estrogénové a progesterónové receptory, najmä amygdala, hipokampus a temporálny lalok. Napríklad hipokampus je úzko spojený s limbickým systémom dôležitým pre pamäť, so sexuálnou túžbou, s hladom a aj hnevom. 

 

Čo sa deje v tele ženy v období menopauzy?

Problémy so štítnou žľazou sú bežné u žien v menopauze. Podľa záznamov až 26% žien má diagnostikovanú hypotyreózu v období menopauzy a postmenopauzy. Existuje silná korelácia medzi nadobličkami a štítnou žľazou. Prečo to spomínam? Pretože nadobličky sú záložným systémom v tele. To najlepšie čo môžete urobiť pred menopauzou je, poskytnúť nejaký druh podpory nadobličkám v perimenopauzálnom období. Je mimoriadne dôležité, aby ženy podporili svoje nadobličky a tým zabezpečili fungovanie HPA (hypotalamo-hypofýzo-adrenokortikálna) osi, inak je vysoko pravdepodoboné, že priberú 5 až 10 kilogramov. Dlhotrvajúci stres oslabí nadobličky a spôsobí dysfunckiu osi HPA. To vedie k väčšiemu riziku závažnejších symptómov počas obdobia menopauzy.

 

Hladiny hormónov estrogénu a progesterónu u žien

 

Sexuálna dysfunkcia v období menopauzy

V období menopauzy hladina estrogénu v tele ženy rapídne klesá. Táto zmena má veľký vplyv na sexuálnu funkciu. Nedostatok estrogénu zníži túžbu po sexuálnom styku a sťaží vzrušenie. Môže tiež spôsobiť, že pošva bude suchá a to môže spôsobiť bolestivý pohlavný styk. Viac ako tretina žien v perimenopauze a menopauze trpí sexuálnymi ťažkosťami. Okrem problémov s menopauzou, s vekom prichádza aj väčšia pravdepodobnosť zdravotných problémov, strata energie či zmena váhy - to všetko ovplyvňuje sexuálnu tužbu. Vrátime sa späť k základnému zdravému trojuholníku: nadobličky, vaječníky a štítna žľaza. Vďaka včasnému správnemu podporovaniu nadobličiek, dokážeme pohlavné hormóny uviesť do rovnováhy. A zároveň, ak podporíme pohlavné hormóny pred samotnou menopauzou, udržíme aj zdravú štítnu žľazu. Nadobličky sú vždy kľúčovým hráčom pri dysfunkciach tela. 

 

Ako môže ajurvéda pomôcť pri menopauze?

Ajurvédska strava, zmena životného štýlu a bylinná podpora môžu skutočne zmeniť vaše problémy s menopauzou. Ak užívate hormonálnu liečbu, ajurvéda dokáže byť veľmi nápomocná. Holistická strava, životný štýl a prírodný ajurvédsky prístup dokážu ženám skutočne ponúknuť životaschopnú alternatívu k užívaniu hormonálnej liečbe. Bylinné ajurvédske prípravky na menopauzu liečia akýkoľvek základný nedostatok, a tak sa nebudú interferovať s hormonálnou liečbou. Ajurvéda vám dáva osobný a praktický spôsob pozrieť sa na to, ako prežívate menopauzu práve vy. Jedným z kľúčových princípov ajurvédy je spôsob, akým rozdeľuje ľudí na tri typy alebo tzv. dóše. Každá dóša popisuje myseľ a telo. Toto je obzvlášť dôležité v strednom veku, pretože každá dóša má iné symptómy menopauzy.

 

Ajurvédske procedúry

 

Symptómy menopauzy podľa dóš…

Dóša Váta sa zvyšuje u všetkých žien po 50. roku života, bez ohľadu na ich primárnu dóšu. Dôležité je, aby všetky ženy vyvážili túto dóšu v menopauzálnej fáze života. Vaša primárna dóša však môže ovplyvniť, aké príznaky menopauzy dostanete. 

- Ženy s primárnou dóšou váta sú častokrát štíhle. Plné energie, ale ľahko sa unavia. Typické sú pre ne studené ruky a nohy, ľahký spánok a sklony k úzkostiam. Medzi symptómy menopauzy typu váta patria zmeny nálady, úzkosť, strata pamäti, nespavosť, zápcha, znížená hustota kostí, suchá koža a suchá sliznica v pošve. 

- Ženy s primárnou dóšou pitta sú svalnatej postavy. Sú temperamentné perfekcionistky s dobrou pleťou. Často bývajú podráždené, keď sú hladné. Presné časy jedál sú pre ženy pitta dôležité. Medzi symptómy menopauzy typu pitta patrí silné krvácanie počas perimenopauzy, hnev, vysoký krvný tlak, nadmerná podráždenosť, vyrážky a návaly tepla. 

- Ženy s primárnou dóšou kapha patria medzi silnejšie typy postáv so silnou svalovou konštrukciou. Ťažšie spávajú, ale zároveň majú vysokú výdrž a veľa energie. Medzi symptómy menopauzy typu kapha patrí prírastok hmotnosti, zadržiavanie tekutín, vysoký cholesterol, depresia, letargia, pocity duševnej a fyzickej ťažkosti.

 

Ajurvédske procedúry

 

Čo odporúča ajurvéda?

Rozhodne najlepším riešením z prírodného hľadiska je, absolvovať ajurvédsky pobyt, ktorý umožní kvalitnú liečbu. Okrem toho alfa omegou ajurvédskej liečby je rutina. Dodržiavanie jedla a spánku v podobných hodinách každý deň. Táto správna rutina napomáha udržiavať dóšu váta v rovnováhe. Odpočinok je kľúčovým bodom ajurvédy. Počúvajte čo vaše telo potrebuje, všímajte si svoju energetickú hladinu. Vyhraďte si každý deň, hodinu pre seba na relaxáciu. Cvičenie jogy alebo meditácia minimalizujú symptómy menopauzy váta. Okrem odpočinku je podstatný aj pohyb. Energické tréningy ako plávanie, tai chi, beh či bicyklovanie a silové tréningy alebo cvičenie s vlastnou váhou podľa niekoľkých výskumov naznačujú, že hladina testosterónu najmä po silovom tréningu stúpa a to pomáha pri podpore libida. 

 

Ajurvédsky detox (Panchakarma) pri menopauze

Ako sme už spomínali v predchádzajúcich článkoch panchakarma je detoxikačný proces odstraňovania toxínov z tela. Panchakarma je špecifická pre každý typ dóše. 

-Ako v skratke vyzerá detoxikačný proces pri menopauze?: 

  • Liečivé prepustené máslo ghí - podáva sa orálne niekoľko dní.
  • Liečivá očista tzv. Virechana je veľmi účinná na upokojenie zhoršenej pitta dóše a krvných tkanív.
  • Liečivé klystíry tzv. Vasti sa podávajú na upokojenie zhoršenej váta dóše, ktorá počas menopauzy prevláda. 
  • Liečivý nosový olej tzv. Nasya, pomáha pri problémoch s mysľou.
  • Liečivé poliatie pokožky hlavy bylinkovým olejom tzv. Shirodhara je účinnou terapiou na upokojenie nervového systému a vyrovnanie neurotransmiterov.

 

 

Ajurvédsky detox (Panchakarma)

 

 

Ajurvédska bylinná podpora  pri menopauze

Nie je jedno aké bylinky sa rozhodnete užívať. Podrobné informácie sú veľmi žiadúce. Podstatnou informáciou je, že musíte hľadať byliny, ktoré obsahujú steroidné saponíny. Steroidné saponíny sú kúzlom pre symptómy menopauzy. 

Shatavari je ajurvédska bylina číslo jedna pre symptómy menopauzy.  Pomáha zvládať návaly tepla, nočné potenie, nespavosť, zlú náladu, únavu, pamäť a podporuje libido. Ženy užívajúce shatavari zaznamenali priemerne 45% pokles návalov tepla, 61% zníženie zlej nálady a plačlivosti, 57% pokles vaginálnej suchosti.

Ašvaganda je vysoko účinný liek proti úzkosti a depresiam. Je to adaptogénná bylina a tonikum, upokojuje stresové reakcie a podporuje energiu v tele. Ašvaganda je užitočný pre duševnú silu a podporuje regeneračný spánok. 

Šťava z aloevera sa využíva na podporu ženskej reprodukcie. Upokojuje, chladí, zvlhčuje a hojí. Aleovera je odporúčané aj pri návaloch tepla. 

Sladké drievko pomáha nervovému systému. Vyrovnáva hladiny estrogénu, posilňuje a podporuje nervový systém a nadobličky. Keďže hladina estrogénu má na starosti hustotu kostí spolu s ním sa odporúča zakomponovať aj kurkumu, ktorá zlepšuje krvný obeh.

Čierna rasca je tiež jednou z významných surovín s pozitívnym vplyvom na príznaky menopauzy.

A na koniec Tribulus. Tribulus skôr vnímame ako mužskú bylinu, ale v skutočnosti je veľmi prospešná pre ženy.

 

 

Ajurvédske podporné bylinky 

 

V tomto článku sme si priblížili čo sa s nami deje v období menopauzy. Ako sa správa naša myseľ a telo. Všeobecné informácie o menopauze, však nie sú určené na samodiagnostiku a liečbu. V pokračovaní článkov o menopauze Vám priblížime: ako sa vyrovnať s narastajúcou váhou, aké bylinky sú účinné pri kontrolovaní hmotnosti. Čím je špecifická ajurvédska strava a ako správne si ju pripraviť. Ako dokáže prístup ajurvédy zmeniť problémy sexuálnej dysfunkcie a mnoho ďalších zaujímavých tém.