Exkluzívny rozhovor s ajurvédskou lekárkou z Indie

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: lekárka Dr. Sreelatha z Indie odhaľuje postoje ajurvédy k ženským zdravotným problémom.

 

“Každý zdravotný problém riešiť liekmi a chémiou nie je správny postup pre organizmus. Lieky liečia symptómy, ale neriešia príčiny ochorenia. Ajurvéda nie je len metódou liečby chorôb, ale je to spôsob životného štýlu, ktorú by mal dodržiavať každý jednotlivec,” hovorí Dr. Sreelatha.

 

Dr. Sreelatha, Kérala, India

 

Ak chceme žiť v zdravej spoločnosti, zdravie žien by malo byť našou prioritou. Ajurvéda, alebo veda o živote, sa v Indii praktizuje od počiatku vekov. Ajurvéda dokáže liečiť každý gynekologický stav, počnúc menarché a končiacmenopauzou. Ajurvédske lieky pre gynekológiu v Kérale sa považujú za bezpečné, nákladovo efektívne a ľahko dostupné. Yonivyapad je termín, používaný v ajurvéde na označenie gynekologických problémov.

Trápia Vás gynekologické problémy či populačné ochorenia? Viac sa dočítate v nasledujúcom odbornom článku s vedúcou lekárkou ajurvédskeho centra v Indii, Dr. Sreelatha. Dr. Sreelatha je jednou z najvyhľadávanejších ajurvédskych lekárov. Snaha dozvedieť sa viac a preskúmať svet ajurvédy ju podnietila k písaniu a vydávaniu kníh a odborných publikácií.                          

Text: Natália Trenčanová

Takže od začiatku bolo jasné, že ajurvéda bude súčasťou Vášho života?

 

Viac-menej, áno. Esencia ajurvédy ma úplne opantala. Vždy som sa zaujímala o jogu, túžila som po znalostiach, s ktorými by som mohla liečiť ľudí prírodnou formou.

 

Aké boli Vaše kroky pri budovaní kariéry?

Pracovala som ako manažérka a hlavná ajurvédska konzultantka v špeciálnom rezorte Ayur Arashramam v Kérale a v hoteli Uday Samudra. Neskôr som pôsobila ako hlavná lekárka v ajurvédskom centre Somatheeram Group of companies v južnej Kérale. Okrem toho som bola riaditeľkou ajurvédskych centier v Kollenkode, Palakkade a v Kérale. Keď som bola v Malajzii, pracovala som ako konzultačná lekárka pre ochorenia súvisiace so životným štýlom, ako sú cukrovka, hypertenzia, spondylitída a reumatizmus. Počas tohto obdobia som úspešne liečila aj niektoré akútne kožné problémy a prípady mŕtvice. V súčasnosti pôsobím v ajurvédskom centre Poovar Island Resort v Kérale. Svojím študentom vždy hovorím, že skúsenosť je najlepším učiteľom.
 
 
page2image20365536
Ajurvédske centrum a nemonica, Poovar Island Resort, India
 
 
S ajurvédskym centrom Poovar Island Resort spolupracujeme aj my. Popíšte nám bližšie, čo môžu záujemkyne o ajurvédsku liečbu očakávať.
 
Najzákladnejšou a najdôležitejšou informáciou je, že sme jedným z mála miest, kde sa stále praktizuje 6000 rokov starý liečebný systém vo svojej najčistejšej forme. Tím skúsených lekárov a masérov praktizuje ajurvédsku tradičnú formu umenia v ideálnom subtropickom prostredí s cieľom maximalizovať liečebný potenciál. Snažíme sa zabezpečiť optimálne fyzické a duševné zdravie každého človeka. Naše ajurvédske centrum sme rozšírili. Pridali sme 10 ajurvédskych chát vrátane 2 apartmánov. Súčasná ajurvédska reštaurácia bola zrekonštruovaná a uspokojí potreby náročných hostí s vynikajúcim výberom autentickej ajurvédskej kuchyne, z ktorej si môžu vybrať, čo len chcú. Toto komplexné a la carte menu ponúka hosťom rozmanitosť ajurvédskych chutí.
 
Aký dlhý pobyt odporúčate záujemcom absolvovať?
 
Minimálna dĺžka pobytu pre programy zamerané na zvládanie stresu a všeobecné relaxačné programy by mali byť minimálne jeden týždeň. Na omladzovací program sa odporúčajú minimálne dva týždne. Na účinný program Panchakarma sú potrebné dva až tri týždne. Rôzne terapie sú vykonávané v dvoch časových úsekoch. Terapie pre klientov s krátkodobým pobytom a pre klientov s dlhodobým pobytom. Obe sú vykonávané najautentickejšou a najtradičnejšou metódou. O všetkých liečebných postupoch rozhoduje lekár po dôkladnom vyšetrení. Krátkodobým klientom je poskytnutý fixný program ošetrení, ktorého účinky sa prejavia takmer okamžite. Dlhodobým klientom poskytujeme náročnejšiu procedúru, ktorá je ponúkaná v balíčku na 14 a viac dní.
 
Terapia je prispôsobená zloženiu energie (dóša) tela pacienta. Môžu absolvovať tehotné ženy ajurvédsky pobyt?
 
Áno, môžu. Ajurvéda opisuje podrobný mesačný režim pre bezpečné tehotenstvo.
 
Ako ajurvéda vníma tehotenstvo, čo by mala žena robiť a čomu by sa mala vyhýbať?
 
Ajurvéda vníma tehotenstvo ako spojenie zdravých spermií a vajíčok, života a duše v “nepozdravenom” tele ženy. Každé tehotenstvo je špecifické a individuálne, preto je náročné konkrétne odpovedať, čomu by sa mali ženy vyhýbať. Ale samozrejme podrobný popis režimu pre tehotnú ženu vrátane jedál, procedúr, dokonca aj emocionálnej pohody je v ajurvédskom liečení zahrnutý.
 

Čo je podľa ajurvédy dôležité dodržiavať, aby ženy v období šestonedelia zvládli kolísanie hormónov a vyhli sa napríklad popôrodnej depresii?

Aby sa predišlo hormonálnym výkyvom, ajurvéda kladie dôraz na tehotenskú starostlivosť a tzv. Soothika paricharya, to v preklade znamená ajurvédska starostlivosť po pôrode. Pomáha ženám po pôrode vyhnúť sa očakávaným komplikáciám. Ajurvéda zastáva externé a interné liečebné modality s poradenstvom, konkrétne pre popôrodnú depresiu. Vonkajšie terapie zahŕňajú popôrodné masáže shirodhara (masáž tretieho oka), atď. Dôležitá je aj joga, pránájáma (vedomé a zámerné ovládanie a regulovanie dychu), spolu s bylinkami pôsobiacimi na reguláciu nálad.

 

Ako vníma ajurvéda (východná medicína) menštruáciu?

Arthava chakra je termín používaný na označenie menštruačného cyklu. U žien, rajas (menštruačná krv) je produktom rasa (prvého tkaniva), ktorý vyteká z tela ženy 3 alebo 5 alebo 7 dní každých 28 dní. Funkčnosť ženského tela je založená na základoch arthava raktha a vzorcoch menštruačného krvácania a základných symptómov (brušné alebo panvové kŕče, bolesť krížov, napätie prsníkov, nadúvanie atď.) Hypofýza v mozgu a vaječníky regulujú menštruačný cyklus.

 

page4image20249024page4image4191440
Ajurvédske centrum a nemonica, Poovar Island Resort, India

 

Ako Ajurvéda rieši silné menštruačné bolesti?

Ajurvéda považuje silnú menštruačnú bolesť ako dôsledok porúch dóše Váta. Pre liečbu dóše Váta sú potrebné upokojujúce diéty a režimy. Črevné prípravky, klystírové terapie sú spojené s internými a externými liekmi. Vysoko účinné proti menštruačným bolestiam sú masáže s liečivými olejmi ako Dhanwantharam Tailam, Karpooradi Tailam. Vasthi je súčasťou terapie Panchakarma. Je to liečivý klystír, ktorý je tiež veľmi prospešný pri liečení menštruačných bolestí. Dysmenorea je termín používaný pre bolestivú menštruáciu. Môže to byť primárna a sekundárna dysmenorea. Primárna sa vyskytuje, aj keď neexistuje žiadny problém s maternicou. Maternicové myómy, endometrióza atď. sú bežnými príčinami sekundárnej dysmenorey.

 

Čo je podľa ajurvédy najčastejšou príčinou porúch menštruačného cyklu?

Podľa ajurvédy sa dóša Váta považuje za najbežnejšiu príčinnú dóšu pre všetky gynekologické poruchy. Okrem iného ajurvéda vníma aj genetické príčiny, hormonálne príčiny a idiopatické príčiny ako hlavné dôvody gynekologických problémov. Hormóny sú častou príčinou nepravidelnej menštruácie. Ak ženy trpia nejakým dlhotrvajúcim ochorením ako napr. poruchou štítnej žľazy atď, potom je tu aj možnosť nepravidelnej menštruácie. Stres, úzkosť, antikoncepcia môžu tiež ovplyvniť menštruačný cyklus. PCOS je tiež ďalším stavom zodpovedným za nepravidelnú menštruáciu.

 

Ako ajurvéda pristupuje k nepravidelnej alebo chýbajúcej menštruácii?

Nepravidelná menštruácia je v súčasnosti bežným problémom, ktorý môže neskôr ovplyvniť plodnosť. Ajurvéda hovorí, že ženy, ktoré trpia takýmito problémami, by mali pravidelne každý deň zaraďovať do svojho životného štýlu jogu, cvičenie, pránájámu atď. Na základe analýzy prakriti sa určí konštitúcia tela a následná liečba problému.

 

Čo presne prakriti znamená?                                                                                                                              

Prakriti je jedinečné pre každého jednotlivca rovnako ako odtlačky prstov. Stanovuje sa počas procesu oplodnenia a zostáva konštantný po celý život. Prakriti analýza je ajurvédsky jedinečný spôsob určenia typu tela jednotlivca. Prakriti analýza sa vykonáva pomocou dotazníka, ktorý obsahuje niekoľko otázok týkajúcich sa vášho životného štýlu, fyzických vlastností, fyziologického fungovania, ako je trávenie, vylučovanie, nálady, povaha atď. Odborný ajurvédsky lekár dokážepresne určiť typ vášho tela a liečbu. Rôzne typy tela sú: Váta, Pitta, Kapha, Váta-Pitta, Kapha-Pitta, Kapha-Váta, Váta-Pitta- Kapha.

 

Aké sú odporúčania ajurvédy ohľadom stravovania či životného štýlu pre zdravý menštruačný cyklus?

Ajurvéda radí mať denný sezónny režim s pravidelnými čistiacimi metódami a kladie dôraz na vyváženú emocionálnu pohodu pre zdravý menštruačný cyklus.

 

Ako vníma ajurvéda menopauzu? Aké sú odporúčania pre stravovanie a zmenu životného štýlu?

Fyziologická menopauza sa podľa ajurvédy očakáva vo veku 50 rokov. Menopauza sa považuje za prechod od prírodnej Pitta k prevládajúcemu časovému obdobiu Váta. Odporúča sa dodržiavať klystírové terapie a príjem potravy bohatej na fytoestrogény.

 

Aké sú najvhodnejšie byliny (prírodné liečivá) pre ženy vrôznych obdobiach života? (menopauza, fertilný vek, dospievanie..)

Napríklad: A) Shatavari-užíva sa na podporu plodnosti a dojčenia. Používa sa aj na tĺmenie nežiadúcich sprievodných symptómov menopauzy. B) Aloevera, C) Asparagus-špargľa, výťažok sa dlhodobo používa na podporu ženského organizmu na konci menštruácie. Podporuje krvný obeh ako aj zdravý nervový systém, hormonálne funkcie a zdravie ženského reprodukčného systému. D) cesnak, E) Shathapushpi-harmonizuje hormonálny systém a menštruačný cyklus, prispieva k pokojnému priebehu menštruácie. F) Ashwagandha- je adaptogénna bylina populárna v ayurvédskej medicíne, ktorá preukázala neuveriteľné výsledky v znížení hladiny kortizolu a vo vyvážení hormónov štítnej žľazy. Tiež sa označuje, ako ženšen indický a je mimoriadne účinný na potláčanie stresu.

 

Ako pristupuje ajurvéda k ženám s polycystickými vaječníkmi? Aké procedúry odporúča absolvovať? Aké sú odporúčania zmeny životného štýlu? Čo sa skrýva za diagnózou PCOS z emočného hľadiska?

PCOS je najčastejšou príčinou neplodnosti u žien v reprodukčnom veku. Celosvetový výskyt tohto stavu je zhruba 5-10 %. Hyperandrogenizmus (klinický alebo biochemický), anovulácia a polycystické vaječníky sú symptómy tohto stavu. Inzulínová rezistencia a obezita sú bežne spojené s týmto stavom. Zatiaľ čo súčasná medicína lieči iba symptómy PCOS, ajurvéda pomohla miliónom ľudí poraziť tento stav úplne s minimálnymi vedľajšími účinkami a bez potreby moderných liekov. Ajurvéda odporúča zdravý životný štýl s pravidelnou očistou čriev. Cvičenie a jedlo sú regulované tak, aby sa riadili normálnym BMI. Na diagnostiku sa vykonáva analýza Nadi pareeksha. Je to starodávna ajurvédska technika diagnostiky pomocou pulzu. Dokáže presne diagnostikovať fyzickú, duševnú a emocionálnu nerovnováhu ako aj choroby. Je to neinvazívna metóda, ktorá umožňuje dospieť k základnej príčine zdravotných problémov a nielen riešiť symptómy. Spomínaná prakriti analýza spolu so sonografickým a laboratórnym vyšetrením a klinickými symptómami.

 

Ako pristupuje ajurvéda k neplodnosti? Ako by vyzeral liečebný program neplodnosti vo Vašom ajurvedskom centre? Aké máte skúsenosti a aké sú výsledky s liečbou neplodnosti?

Program neplodnosti začína detoxikačným programom a potom internou medicínou na čistenie kvality semena a vajíčok a neskôr ich liečbou pre zdravé a trvalé počatie. Úspešné prípadové štúdie ukázali, že ajurvéda vie pomôcť s anamnézou opakujúcich sa potratov, maternicových myómov, PCOS, endometriózy.

 

Ako dokáže ajurvéda pomôcť pri probléme otehotnenia? Ak sú všetky výsledky v poriadku a aj napriek tomu sa nedarí otehotnieť, ako pristupuje ajurvéda k riešeniu takéhoto problému?

Nevysvetliteľnú neplodnosť rieši detoxikačná schéma a lieky na zlepšenie kvality gamét (vajíčok a spermií).

 

Ako prebieha detoxikačný program, ktorý zásadne pomáha pri riešení problému neplodnosti či PCOS?

Detoxikačný program je v konečnom dôsledku pomenovanie pre všeobecný program v ajurvédskom centre. Vo všeobecnosti program začína tzv. ABHYANGAM, to je 60 minútová masáž celého tela. K tomu postupne pridávame jednotlivé ošetrenia podľa potreby tela a problému človeka. Môže to byť ILAKIZHI, to je bylinná horúca aplikácia s listovými vrecúškami. Parný kúpeľ alebo horúca sprcha s bylinkovým peelingom. Počas tejto metódy aplikujeme dvoma spôsobmi bylinky do vnútra tela: NASYAM (cez nos sa aplikujú nosové lieky) alebo MUKHALEPANAM (na tvár sa aplikuje bylinný zábal). Na začiatku pobytu sú ošetrenia intenzívnejšie, dlhšie a ku koncu pobytu ich intenzita klesá.

 

O aký druh liekov v ajurvédskej medicíne ide?

Vždy všetky lieky a oleje, ktoré sa u nás v rezorte používajú sú 100% rastlinné a nie sú zmiešané s inými liekmi. Vyrábajú ich renomované lekárne v Kérale podľa certifikátov od spoločností GMP a ISO 9000:2001.

 

Vráťme sa k spomínanému programu Panchakarma. Na čo je vhodný a aký je postup?

Panchakarma je omladzovací, čistiaci a ozdravujúci program, ktorý je vysoko účinný na zvládanie stresu a mnoho ďalšieho. Panchakarma je komplexný systém piatich účinných terapií. Vďaka nej sa zbavia klienti všetkých toxínov v tele. Panchakarma očistí kompletne celé telo na bunkovej úrovni. Je vhodná pre liečbu ťažkých či chronických ochorení, ale využíva sa aj ako prevencia na posilnenie organizmu, zdravia a podporu omladenia tela. Lekár po vstupnej konzultácií s klientom rozhodne o jednotlivých liečebných postupoch a počte opakovaní. Pred aplikovaním procedúry sa denne posudzuje celkový stav klienta a podľa návrhov lekára sa vykonajú potrebné zmeny.

 

Ako, teda vyzerá v praxi ajurvédsky pobyt? Od príchodu po odchod

Po príchode sa uskutoční 90 minútová konzultácia s lekárom, ktorá pozostáva z troch častí. Prvá časť sa začína malým úvodom do ajurvédy, ktorý umožní klientovi rozšíriť si vedomosti o tejto téme. Druhá časť konzultácie je integračná časť, v ktorej klient vyplní dotazník a na základe informácii lekár stanoví diagnózu týkajúcu sa nerovnováhy prítomných dóš v tele. Tretia časť je stanovenie liečebného plánu, ktorý dokonalo vyhovuje stavu pacienta. Pre klienta je vytvorený aj špeciálny diétny plán. Taktiež v tejto tretej časti konzultácie sa odporučia lieky a obmedzenia. Všetky lieky, ako aj špecifické terapie používané počas programu sú v rámci ceny pobytu. V predposledný deň pobytu sa uskutoční záverečná konzultácia, v ktorej lekár poskytne podrobne vypracovaný harmonogram, ktorý pomôže klientovi upraviť životný štýl na zachovanie zdravia aj po liečebnom pobyte. Raz týždenne je úvodná prednáška o ajurvéde. K dispozícii je aj kurz ajurvédskeho varenia. Klientom ponúkame individuálne hodiny jogy a meditácie. Liečebné plány s časmi sú vždy klientom vysvetlené deň vopred. Samozrejme, vždy s ich súhlasom.

 

Ajurvédske centrum a nemonica, Poovar Island rRsort, India

 

S akými najčastejšími gynekologickými problémami viete pomôcť počas ajurvédskeho pobytu?

PCOS, myóm, endometrióza, adenomyóza, prolaps maternice prvého a druhého stupňa, mierna cystokéla, vaginálne infekcie, zápalové ochorenia panvy, fibroadenóm, poruchy menštruačného cyklu.

 

Gynekologické ochorenia sú hlavnou príčinou chorobnosti a úmrtnosti v celosvetovom meradle. Gynekologické ochorenia predstavujú približne 8 % celosvetovej záťaže chorobami, čo je viac ako iné globálne choroby, akými sú malária (1,04 percenta), TBC (2,9 percenta), ischemická choroba srdca (4,2 percenta) atď. Kľúčom k liečbe gynekologických ochorení je podľa ajurvédy rovnováha hormónov, regulácia životného štýlu, zvládanie stresu a konzumácia diéty šetrnej k telu (dóša), ako aj liečivých bylín.