CHROMOTERAPIA-LIEČIVÁ SILA FARIEB

Ajurvéda a chromoterapia

Čo je chromoterapia a na čo sa používa? Kedy je čas prispôsobiť životné obdobie a momentálne zdravotné problémy farbám? Je chromoterapia súčasťou ajurvédskeho liečenia? 

 

TEXT: Natália Trenčanová

 

 

Farebná terapia je jednou z najlepších metód liečby chorôb známych ako chromoterapia. Najlepšie sa používa ako podporná terapia spolu s ďalšími prírodnými metódami zachovania zdravia, ako je správna strava, primeraný odpočinok a relaxácia, cvičenie, jogínske ásany a pod.

Podľa odborníkov na chromoterapiu je príčina akejkoľvek choroby často vystopovateľná v nedostatku špecifickej farby v ľudskom systéme. Farebná terapia je technika, ktorá obnovuje nerovnováhu aplikáciou farebného svetla na telo. V dávnych dobách to bola populárna metóda liečby chorôb. Asi pred 2500 rokmi Pytagoras aplikoval terapeuticky farebné svetlo a „farebné sály“ sa používali na liečenie v starovekom Egypte, Číne a Indii.

 

 

Slnečné žiarenie zohráva dôležitú úlohu pri zotavovaní sa z chronických chorôb. Slnečné lúče obsahujú sedem rôznych farieb, napr. dúhové farby – fialová, indigová, modrá, zelená, žltá, oranžová a červená. Tieto dúhové farby sú prírodné farby, ktoré sú veľmi prospešné pre udržanie zdravia a liečenie chorôb.

 

Vplyv farieb na telo a ich liečivé vlastnosti 

  • Červená:

Je to stimulujúca a energizujúca farba. Stimuluje arteriálnu krv a prináša teplo do studených končatín. Možno ho považovať za všeobecné tonikum, ktoré je veľmi cenné pri liečbe ochorení ako nízky krvný tlak, reuma, paralýza a anémia.

Strava v červenej farbe: repa, reďkovka, červená kapusta, paradajky, žerucha, väčšina ovocia s červenou šupkou, červené bobule a melón.

 

  • Oranžová:

Oranžová farba je užitočná na stimuláciu krvného zásobenia a energizácie nervov. Priaznivo pôsobí pri liečbe obličkových a žlčníkových kameňov, pruhu a zápalu slepého čreva. Pomáha tiež stimulovať tvorbu mlieka v prsníkoch po pôrode.

Strava v oranžovej farbe: zelenina a ovocie s oranžovou šupkou ako je mrkva, pomaranč, marhuľa, mango, broskyňa a papája.

 

  • Fialová:

Je to vynikajúci stimulant bez toho, aby bol dráždivý. Priaznivo pôsobí pri liečbe pokročilých záchvatov, leukorey, žalúdočných ťažkostí, šedého zákalu, kožných ochorení. Fialová sa používa aj na liečbu nervových a emocionálnych porúch, artrických problémov, akútnych prípadov konzumácie potravy a nespavosti.

Strava vo fialovej farbe: bobule, čierna mrkva a hrozno, tmavá kapusta, listy šalátu

 

  • Žltá:

Je to stimulant pre mozog, pečeň a slezinu. Žltá farba je účinná aj pri liečbe cukrovky, poruchy trávenia, poruchy funkcie pečene, zápalov očí a hrdla, impotencie.

Strava v žltej farbe: limetka a citrón, sladká limetka, tekvica, melón, banán, mango a guava.

 

  • Zelená:

Zelenú farbu tvorí modrá a žltá. Je považovaná za farbu harmónie. Je to mierne sedatívum, ktoré je užitočné pri liečbe nervových stavov, vredov, chrípky, malárie, prechladnutia, sexuálnych porúch a rakoviny. Zachováva a posilňuje zrak. Keďže je vysoko liečivý, veľmi pomáha pri liečbe zápalových stavov.

Strava v zelenej farbe: Väčšina zelenej zeleniny a ovocia, ako je špenát, plantain známy aj ako zeleninový banán, šalát, hrach, zelené mango, egreše, hrušky, fazuľa, kiwi.

 

  • Modrá:

Chladivé a upokojujúce sedatívum. Modrá farba zmierňuje bolesť, znižuje krvácanie a lieči popáleniny. Priaznivo pôsobí pri liečbe úplavice, koliky, astmy, dýchacích porúch, vysokého krvného tlaku a kožných aberácií. Pomáha aj pri ekzémoch, psoriáze, vyrážkach a vredoch.

Strava v modrej farbe: Modrá slivka, modrá fazuľa, tmavé hrozno atď.

 

 

Odporúčané farby na základe vašej dóše

Farby ovplyvňujú našu pohodu a pôsobia na naše emócie a stav mysle. Každá farba má individuálnu energiu a vibruje na rôznych frekvenciách, pričom interaguje s energiami tela, ako sú naše aurické polia a čakry. Niektoré farby sú pre jedného harmonické, pre iného naopak rušivé. V joge a ajurvéde pohyb mysle a emócií merajú tri energie známe ako guny: Sattvická - (rovnováha, pokoj, šťastie): Biela, zlatá, fialová a modrá. Rajasická- (stimuluje a podporuje aktivitu): žltá, oranžová, fialová a červená. Tamasická- (podporuje ťažkosť): Tmavohnedé, čierne a sivé.

Vo všeobecnosti sattvické farby vytvárajú pokoj a rovnováhu, zatiaľ čo rajasické farby môžu vytvárať nerovnováhu, najmä pre dóše váta a pitta, a tmavé farby sú tamasické a vytvárajú ťažké a temné emócie zvyšujúce dóšu kapha.

 

 

 

Dóša váta – prvky vzduchu a éteru. Váta je ostrá, číra, studená, ľahká, suchá a vzdušná.

Vhodné farby pre dóšu váta: teplé farby, ako sú oranžová farba, zlatá a žltá. Tieto farby prinášajú vitalitu a uzemnenie.

Nevhodné farby pre dóšu váta: čierna, šedá a neónové farby. Tieto farby znižujú vitalitu a zhoršujú nervový systém.

 

 

 

Dóša pitta – prvky ohňa a vody. Pitta je horúca, vlhká, ostrá a v nadmernom množstve suchá.

Vhodné farby pre dóšu pitta: chladivé a upokojujúce farby, ako sú modrá, biela, strieborná, pastelové a neutrálne odtiene farieb.

Nevhodné farby pre dóšu pitta: teplé alebo jasné farby ktoré zvyšujú teplo a to zvyšuje netrpezlivosť a hnev.

 

 

 

Dóša kapha – prvky zme a vody. Kapha je chladná, vlhká, hustá a ťažká.

Vhodné farby pre dóšu kapha: jasné farby ako červená, oranžová, žltá a kontrastné farby podporujú duševnú flexibilitu a rovnováhu.

Nevhodné farby pre dóšu kapha: svetlé farby ako sú biela, strieborná, ružová, tmavé farby.