Ajurvédske pobyty v Kérale. Oáza zelene v Indii

Ajurvédske pobyty v Kérale.  Oáza zelene v Indii

 

Ste unavení? Máte zdravotné problémy? Túžite po zmene a omrzeli Vás all inclusive dovolenky, ktoré sú stále o tom istom? Máte po dvojtýždňovej dovolenke pocit, že ste si neoddýchli? Chcete zažiť pravú exotiku? Láka Vás spoznať tradičnú ajurvédu?

Tradičná ajurvéda v ajurvédskych pobytoch v Kérale na juhu Indie Vám toto všetko splní… Viac sa dozviete v rozhovore s odborníčkou a sprievodkyňou na ajurvédskych pobytoch. Katarína Masri strávi v Indii 5 až 6 mesiacov z roka. India je jej srdcovka.

 

Čo Vás priviedlo k ajurvéde a, ako dlho sa jej venujete?

Mala som zdravotné problémy. Vyskočila mi platnička a musela som to riešiť operáciou. Samozrejme, ako to už býva čakala ma dlhá niekoľko mesačná rekonvalescencia. Mala som zrazu veľmi veľa voľného času a začala som si hľadať nejaké informácie na internete a tam som natrafila na ajrvédu. Rozhodla som sa to vyskúšať a nakoniec sa tomu venujem už 10 rokov. Okrem iného som človek, ktorý sa pohybuje v oblasti cestovania a zájazdov celý svoj pracovný život. Prichádzali ku mne klienti s požiadavkami, čo iné, odlišné im môžem ponúknuť, a tak som zaradila do svojho pracovného diapazónu ajurvédske pobyty. Prešla som viaceré miesta, viaceré rezorty a viem s určitosťou povedať, že ak človek naozaj túži po pravej tradičnej ajurvéde Kérala je na to ako stvorená.

 

Ajurvédska sprievodkyňa Katarína Masri

 

Text: Natália Trenčanová

Takže vy odporúčate jednoznačne Kéralu… Kde sa presne nachádza a aké počasie tam môžeme očakávať?

Nachádza sa na juhu. Je to najzelenšia časť Indie, plus pridanou hodnotou je fakt, že ajurvéda, ako taká tam vznikla. Môžeme to pokojne nazvať strediskom ajurvédy, dokonca je tam mnoho medicínskych vysokých škôl. Odtiaľ sa to samozrejme rozšírilo aj do iných kútov zeme, napríklad na Srí Lanku. Ale ak chce klient absolvovať a zažiť pravú ajurvédu, ktorá mu pomôže pri zdravotných problémoch, tak jednoznačne Kérala.
 
 
Ak by sme to vnímali cenovo, tak vieme, že v dnešnej dobe išla cena dovoleniek hore, a ak by sme to porovnali, tak by sa to cenovo aj navzájom vyvážilo, ale podľa Vás aký je zásadný rozdiel medzi dovolenkou all inclusive a ajurvédskym pobytom?
 
Rozdiel je určite v tom, že z ajurvédskeho pobytu sa vrátite oddýchnutí, plní energie, s lepším zdravotným stavom. Keď sa vrátite z all inclusive dovolenky, kde je množstvo jedla, alkoholu, ponocovania, a tak ďalej, môže sa stať, že sa vrátite unavení s kilami navyše a oddychnutý len “na oko.” Ajurvédsky pobyt je dovolenka s pridanou zdravotnou hodnotou. Netreba sa toho báť, ajurvédsky pobyt je tak isto all inclusive dovolenka, len s tým rozdielom, že namiesto ponocovania, zábavy, výletov a rušivých podnetov, máte ajurvédsku stravu, ajurvédske procedúry, ktoré sú presne priradené k Vášmu typu organizmu, cvičí sa joga a strávite dva týždne v oáze relaxu. Nemusíte sa starať, čo si oblečiete, ako sa upravíte na večeru, na večerný program, tu vyznie vaša prirodzená krása.
 
 
Je ajurvédsky pobyt celoročná záležitosť a v akej cenovej relácii sa ajurvédske pobyty pohybujú?
 

Áno, je to celoročná záležitosť, ale napríklad mesiac máj by som neodporúčala z hľadiska počasia. Je tam veľmi teplo a dusno. Najvyššia sezóna je počas jesene a zimy, to znamená, že od októbra do marca, z tohto obdobia sú top mesiace od decembra do februára. To znamená, že aj tie rezorty sú všetky plné a tá starostlivosť nie je úplne 100%, ale aj napriek tomu, je starostlivosť v Indii na ďaleko vyššej úrovni, než na akú sme zvyknutí doma v Európe. Ak by sme to rozrátali na mesiace, tak júl, august sú najdrahšie letenky a lacnejší pobyt. Apríl je už teplejší a klesá aj cena, napríklad v septembri môže nastať problém s dažďami, pretože v Kérale je ešte v tom čase monzúnové obdobie a október je veľmi výhodný z hľadiska počasia a aj rezorty ešte nie sú preplnené. A ceny sú kolísavé, mimo sezónnných mesiacov vychádza 2 týždňový pobyt na cca 2 500 eur, záleží od rezortu a v najvyššej sezóne 2 týždnový pobyt vychádza zhruba na 3 500 eur. Ak si to rozrátame, že v tom máte letenku, celodennú stravu, hodiny jogy, masáže, 90 až 120 minút denne vyhradených na procedúry, tak sa dostaneme k výsledku, že to je veľmi prijateľná cena.

 

Je na Slovensku záujem o ajurvédske pobyty?

Povedala by som, že áno. Ajurvédske pobyty si našli svojich fanúšikov na Slovensku a, čo je vynikajúce, tak stále tí záujemcovia pribúdajú. Najmä teraz po Covide je cítiť, že ľudia k tomu nachádzajú cestu viac a viac…

 

Je potrebné pred odchodom absolvovať prehliadku u svojho obvodného lekára?

Veľmi záleží od zdravotného problému. Ak je to jedno z civilizačných chorôb, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka, bolesti kĺbov, migréna, vyhoretosť, tak je dobré ak človek vie nejaké bližšie informácie o svojom zdravotnom stave, aby to mohol následne odkomunikovať s ajurvédskym lekárom, ale nie je potrebná správa. Samozrejme, ak je zdravotný problém závažnejší, odporúčam návštevu o svojho lekára a preloženú lekársku správu v angličtine. Musím však povedať, že ak príde klient s naozaj závažnými zdravotnými problémami, na ktoré ajurvéda nemá dosah, tak som nútená ho odmietnuť. Stalo sa mi to nejedenkrát.

 

Odlišujú sa nejak od seba lekári zo západu a ajurvédski lekári?

Ani nie. Indický ajurvédsky lekár je vyštudovaný lekár na medicíne so zameraním na ajurvédu. Ale napríklad na Srí Lanke, kde zistili, že ajurvéda je dobrý marketingový ťah, vytvorili vysoké školy ajurvédy, ktoré by sa dali prirovnať naším kurzom. Takže kvalitou sa to nedá porovnávať.

 

Ajurvédska metóda liečenia

 

Srí Lanka a India sa nedajú porovnať…

Nie nedajú. Na Srí Lanke tradičnú ajurvédu nenájdete. Uvediem to na príkladoch: voda by sa mala vždy piť prevarená a teplejšia, na Srí Lanke podávajú vodu studenú. Podáva sa ovocie po jedle, čo je veľmi zlý krok z pohľadu ajurvédy, vždy by sa malo ovocie konzumovať pred jedlom. A mnoho ďalšieho….  Odporúčam  Srí   Lanku,  ako   krajinu  na   spoznávačku,  pretože  má, čo ponúknuť, ale z pohľadu ajurvédy, ktorá ma priniesť výsledky, nie.

 

Záujemca o ajurvédu môže absolvovať individuálny ajurvédsky pobyt, ale ako sa vyrieši rozdelenie izieb, ak ide o skupinový zájazd?

Samozrejme dá sa ísť individuálne a je to veľmi obohacujúce, pretože máte čas pre seba. Ale, ak ide o skupinové zájazdy, kde je potrebné zaplniť dvojlôžkovú izbu, tak to riešim tak, že na základe vlastných skúseností a intuície dám pred odchodom dokopy ľudí, ktorí budú spolu zdieľať izbu. Vymenia si na seba kontakt, bližšie sa spoznajú a na pobyte už nie sú úplne cudzí. Je to dôležité riešiť pred pobytom, aby sme sa vyhli nejakým nepríjemným konfrontáciám, ktoré znižujú efekt ajurvédy takmer o 15%-20%. 

 

Aká je India krajina?

Je veľmi veľká ako Európa. Nedá sa to zovšeobecniť. Tak, ako v Európe sú štáty, ktoré sú na tom ekonomicky a bezpečnostne lepšie, tak aj štáty, ktoré majú vyššiu kriminalitu a slabšiu ekonomickú silu. Rovnaká je aj India. Ľudia vyzerajú inak na severe a inak na juhu. Kriminalita je vyššia v oblastiach, ktoré sú chudobnejšie. Konkrétne Kérala je veľmi pokojný štát. Ja som sa nikdy necítila nekomfortne alebo v nebezpečí. cez 50 riek, čo znamená bohatstvo. veľa zelene. Napríklad je zaujímavé, že v Európe je tiež niekoľko ajurvédskych rezortov, ale nikdy nedosiahnu, takú úroveň ako práve v Indii. Dve základné zložky chýbajú, a to je počasie vhodné na otvorenie pórov, cez ktoré sa nám dostane viac účinných látok a strava. Sezónne lokálne potraviny, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tradičnej indickej ajurvédskej stravy.

 

Ajurvédske pobyty v Kérale

 

Aká je odporúčaná dĺžka pobytu?

Aby bola naplnená úplná panchakarma, tak 3 týždne. Ale pre mnohých to bolo veľa z rôznych dôvodov, tak 2 týždne sú tiež optimálne, ale menej rozhodne nie. Ak by, predsa len niekto chcel absolvovať 10 dní, tak rozhodne odporúčam dvakrát do roka, inak to nemá veľmi zmysel. Tak, ako všetko aj ajurvédsky pobyt potrebuje svoj čas a svoju dĺžku trvania. Úplne iná skupina klientov so závažnými zdravotnými problémami, občas absolvujú 6 týždňové až 2 mesačné pobyty, ale to musí byť naozaj veľmi zložitý stav.

 

niektoré rezorty striktnejšie?

Áno. Najčastejšie sú to rezorty vo vnútrozemí, bez prístupu k moru či k bazénu. Sú dokonca také, kde nepoužívate telefón, máte ich oblečenie, aby Vás nič nerozptyľovalo. Ale v týchto rezortoch sa nekonajú skupinové zájazdy, len individuálne. Tie najstriktnejšie rezorty, ktoré sa venujú liečbe vážnejších chorôb, môžu stáť okolo 15 000 eur na 3 týždne bez letenky.

 

Ako vyzerá ajurvédsky deň?

Deň začína o 6:30-7:00 hodinou jogy. Po joge sú raňajky, na ktoré idete, kedy Vám to vyhovuje. Potom nastáva voľný program, procedúry, obed a večera. Niektoré procedúry môžu byť doobeda, niektoré poobede. Nie je tam nočný život. Musíme si uvedomiť, že je to očistný liečebný pobyt a nočný život či alkohol by tomu značne uškodil.

 

Je ajurvédsky pobyt nejak vekovo ohraničený?

Z hľadiska relaxácie a ticha sa deti na ajurvédske pobyty nehlásia. Ale je to aj najmä preto, lebo detský mladý organizmus nepotrebuje blahodárne účinky ajurvédskeho pobytu. Dokonca aj ľudia okolo 20-25 rokov takýto typ pobytu málokedy potrebujú, samozrejme nájdu sa klienti aj v tejto vekovej kategórii. Roky predtým chodievali najčastejšie klienti 40+, ale doba sa mení, čoraz viac 30tníkov je vyhoretých z práce, zo stresu, z nadmerného tlaku na ich osoby a tým sa mení aj veková štruktúra. Predtým klientov pod 40 bolo veľmi málo, teraz je opak pravdou. Ale máme napríklad aj pravidelných 70 ročných klientov. Čím staršie telo, tým je väčšia potreba ho “čistiť.”

 

Ajurvédske pobyty v Kérale

 

Ak sa rozprávame o 30tníkoch, predpokladám, že ich aj zaujíma nejaký okolitý život. Je možnosť nejakého výletu či preskúmania oblasti mimo rezortu?

Možnosť je, aj keď ja to veľmi neodporúčam. Môže to narušiť celý proces. India má cez miliardu obyvateľov, je tam ruch a preto to môže byť veľmi vyčerpávajúce. Odporúčam prvýkrát absolvovať pobyt v plnej sile a potom, ak sa klienti vrátia, tak 2-3 dni pred začatím pobytu zažiť spoznávačku a využiť tieto dni na preskúmanie okolia, vidieť indický spôsob života v plnej sile. Mám klientov, ktorí počas prvého pobytu absolvovali čas mimo rezortu a teraz už odmietajú. Ak niečo potrebujú kúpiť domov na Slovensko, tak ma poprosia, pretože nechcú narúšať ten svoj pokoj a relax, ktorý v rezorte majú.

 

Ajurvéda má pozitívny vplyv pri riešení ženských problémov, ako je neplodnosť, menopauza, cysty a tak ďalej. Máte osobnú skúsenosť s tým, že ženy sa naozaj po absolvovaní ajurvédskeho pobytu týchto problémov zbavili?

Áno, máme dve “ajurvédske” detičky. Dve ženy, ktoré išli na ajurvédsky pobyt individuálne s úplne iným zámerom a otehotneli. Chceli zažiť ajurvédu z úplne iných dôvodov, pretože už boli zmierené s tým, že bábätká mať nebudú a tak išli. Neskôr ma kontaktovali, že to obom pomohlo, pretože obe ženy majú dnes krásne zdravé detičky a šťastnými mamami. Ďalším častým problémom u žien je menopauza. Ajurvéda dokáže veľmi pomôcť pri menopauze, dokonca je na to aj prípravok, volá sa menosan.

 

Covid je stále medzi nami, dá sa voľne vycestovať do Indie?

Áno, dá úplne jednoducho. Nie je tam povinné očkovanie. Buď potvrdenie o očkovaní alebo PCR test a môžete vycestovať. V Kérale sústreďujú veľkú pozornosť na riešenie postcovidového syndrómu. Mala som v skupine ľudí s postcovidovým syndrómom. Jednej pani sa to prejavilo ochrnutím časti tváre a 100% sa vyliečila.