Ajurvédou k zdravému telu, jogou k zdravej mysli

Ajurvédou k zdravému telu, jogou k zdravej mysli

 

V čom je odlišná západná medicína od východnej? Čo je ajurvéda a ako nám dokáže pomôcť? Je to len medicína alebo životná filozofia? Je joga súčasťou ajurvédy? Kde majú svoj pôvod a ako vôbec vznikli?

Na tieto otázky sme sa spýtali slovenskej gynekologičky s vlastnou ambulanciou Women’s Health v Bratislave. MUDr. Zora Vasiľová je špecialistkou na reprodukčné zdravie a pomáha aj ženám, ktoré chcú svoje zdravotné problémy riešiť prírodnou cestou. Zameriava sa na prevenciu, diagnostiku, liečbu ochorení ženských reprodukčných orgánov a starostlivosť o fyziologický priebeh tehotenstva a šestonedelia. V budúcnosti má v pláne rozšíriť svoju odbornú činnosť aj o vychytávky z východnej medicíny.                                                                                                     

 

MUDr. Zora Vasiľová

 

Text:  Natália Trenčanová

 

Čo je ajurvéda? 

Ajurvéda je pravdepodobne najstarší liečebný systém na svete. Je považovaná za „matku  medicíny. Slovo ajurvéda v sanskrite znamená „náuka o živote a dlhovekosti. „Ajuh“ znamená život a „véda“ je „náuka” alebo „súbor vedomostí“. Ajurvéda kladie veľký dôraz na prevenciu a podporuje udržanie zdravia zameraním sa na udržanie rovnováhy v živote človeka, správne stravovanie, zdravý životný štýl a používanie prírodnej medicíny. Zaoberá sa ôsmimi základnými lekárskymi odbormi: pediatriou, gynekológiou a pôrodníctvom, geriatriou, omladením tela, psychológiou, toxikológiou, poruchami zraku, sluchu, chuti a čuchu a chirurgiou.

 

Vieme, ako vznikla?

Podľa dostupných prameňov ajurvéda vznikla v Indii asi pred 5000 rokmi. Ajurvédske poznanie pochádza od starovekých mudrcov - rišiov, ktorí v stave hlbokej meditácie intuitívne precítili túto múdrosť prameniacu z vesmírneho vedomia. Vnímali, že vesmírna energia sa zhmotňuje prostredníctvom piatich živlov, ktorými sú -  éter, vzduch, oheň, voda a zem. Práve táto koncepcia piatich  živlov je stredobodom ajurvédskeho učenia.

Ajurvéda učí, že človek je mikrosvet -vesmír sám o sebe. Týchto päť základných živlov sa v ľudskom tele prejavuje v podobe troch dóš. Spojením živlu éteru a vzduchu vzniká vzdušný princíp váta dóša a predstavuje energiu pohybu. Živel ohňa a vody sa prejavuje ako ohnivý princíp  pitta dóša  a je zodpovedná za termoreguláciu, správne trávenie a metabolizmus. Živel vody a zeme sa zhmotňuje ako vodný princíp kapha a vytvára štruktúru.

Každý jedinec sa rodí s jedinečným zastúpením doš vata-pitta-kapha. Jedna je zvyčajne primárna, druhá sekundárna a tretia najmenej významná. Práve tento mix dóš charakterizuje našu vrodenú prirodzenú konštitúciu a vytvára naše fyzické, mentálne a emocionálne  charakteristiky. Pod vplyvom rôznych stresových faktorov, či už z vnútorného alebo vonkajšieho prostredia môže dôjsť k rýchlemu narušeniu našej prirodzenej konštitúcie.

Najčastejšie je to emočný stres, pracovné a rodinné vzťahy, nevhodný výber stravy, nedostatok kvalitného spánku, málo pohybu.

Človek ako mikrokozmos  je súčasťou veľkého vesmíru, ktorý funguje na základe prírodných rytmov. Ak sa odpojíme od prirodzeného rytmu prírody, akými sú umelé svetlo, konzumovanie nesezónnych potravín, ponocovanie, dýchanie klimatizovaného vzduchu, jedenie po západe slnka a podobne, strácame jednotu s prírodou a to sa prejaví únavou, zhoršením trávenia a  neskôr chorobami. Ak pochopíme faktory, ktoré narúšajú našu prirodzenú konštitúciu, môžeme podniknúť kroky na odstánenie príčiny nerovnováhy a obnoviť naše zdravie. Ajurvéda je umenie každodenného života v harmónii sám so sebou a s prírodnými zákonitosťami.

 

Ako si sa dostala k ajurvéde?

Cez jogu.  Praktizovaním jogy som sa prirodzene dostala aj k zmene životosprávy, životného štýlu  či k starostlivosti o telo. Všetky odporúčania vychádzajú z ajurvédy.

 

 

Čo ťa priviedlo k joge? Mala si nejaké zdravotné problémy alebo čisto číra zvedavosť?

Joga je dnes populárna najmä ako cvičenie a presne tak som sa k nej dostala. Po štyridsiatke sa začína telo ozývať, začínajú sa objavovať všelijaké neduhy. Objavujú sa najmä vtedy, ak starostlivosť o telo zanedbávame, seba a svoje zdravie dávame na posledné miesto. Práca, kariéra, deti, nové auto, bývanie…toto všetko uprednostňujeme pred sebou a svojimi potrebami. A tak mi prišla joga ako dobrý nápad. A aj bol. Dnes by som povedala, že to bola intuícia.

 

 

Ako dlho sa venuješ joge a ajurvéde?

Už je to 6 rokov. Joga je na celý život. Človek stále dokáže niečo nové objaviť. Vyskúšala som mnoho typov jogy. Asi ako každý. Od power jogy cez hatha jogu, až som sa napokon dopracovala k ashtanga joge. Práve tá si ma získala svojou hĺbkou, až pri nej som si plne uvedomila, že to nie je len fyzické cvičenie, ale je to prepojenie všetkého. Mám šťastie na skvelého učiteľa, ktorý mi ako správny guru ukázal cestu. Joga je viac ako noha za hlavou či stojka na predlaktiach. Joga je životná filozofia. Vďaka prítomnosti jogy vo svojom živote, som sa naučila upokojiť myseľ, koncentrovať sa. Joga pomáha pri spojení so sebou samým a s vyšším vedomím. Pomáha načúvať vnútornému hlasu, teda intuícii, ktorá je rečou našej duše.

 

Je joga s ajurvédou prepojená?

Ajurvéda a joga majú spoločný filozofický základ a vznikli v približne rovnakom čase. Kým ajurvéda sa sústreďuje hlavne na fyzické telo, joga je o práci s mysľou. Obidve majú spoločný cieľ, a to dosiahnuť rovnováhu tela, mysle, ducha a jednotu s vyšším vedomím.

 

Aký vplyv má ajurvéda na tvoj život?

Vďaka joge a ajurvéde sa cítim dobre fyzicky aj psychicky. No a často sa to prejavuje bláznivými nápadmi-takže, áno, aj tá hravosť a kreativita je výsledkom môjho harmonického nastavenia.

 

Zmenila si životný štýl, odkedy sa zaujímaš o ajurvédu a jogu?

Áno zmenila. Keď cítim, že niečo nie je v poriadku, viem si to upraviť napríklad stravou, koreninami, bylinami, pridám si olejové masáže, dodržiavam pravidelný spánkový rytmus. Jednoducho povedané, už viem, čo mi robí dobre a čo mi robí zlé.

Vďaka joge a ajurvéde som sa vrátila k sebe samej. Moje potreby, moje túžby, moje sny sia snažím napĺňať najviac, ako to ide. To je veľmi dôležité. Veľa ľudí žije odtrhnutých od seba a nevedia si vysvetliť, prečo nie su úplne šťastní, prečo sa im až tak nedarí a tak ďalej. Ajurvéda je o zdravom tele a joga o zdravej mysli. 

 

 

Si mama dvoch detí, aplikuješ niečo z toho aj doma?

Kupujeme zdravšie potraviny, jedlo pripravujeme z lokálnych surovín, varíme podľa ročných období. Do jedálnička sme zaradili viac zeleninových jedál a strukovín a tiež experimentujeme s koreninami. Vyhýbam sa kombinácii potravín, ktoré môžu byť škodlivé. A, samozrejme, rešpektujem chute a potreby detí, takže niekedy varím viac chodov, aby boli všetci spokojní.

 

 

 

Je zaujímavé, že doktorka zo západu, kde sa takmer všetko lieči tabletkami, sa zaujíma o východnú medicínu. Našla si u kolegov pochopenie?

Áno, teda aspoň neviem o tom, že by proti tomu mali zásadné výhrady. Zaujímavé je, že dvere do tradičnej medicíny mi otvoril práve jeden môj kolega, ktorý sa zaujíma o čínsku medicínu, zvukovú terapiu a vďaka nemu som sa stretla aj s inou medicínou než tou našou západnou

 

 

Si gynekologička s vlastnou ambulanciou, máš v pláne ponúkať svojim pacientkam aj nejaké vychytávky z východu?

Áno, dlhodobejšie sa zaoberám myšlienkou komplexnej starostlivosti o ženské zdravie. Aj preto som  v kontakte s ajurvédskymi lekármi v Indii. 

 

Je o to záujem?

Áno, je, aspoň v radoch mojich pacientok. Mnoho z nich cvičí jogu a majú aké-také vedomosti o tejto oblasti. Čoraz väčší je záujem pacientok o prírodný prístup. Povaha najčastejších ťažkostí, s ktorými pacientky prichádzajú do ambulancie, je v dôsledku hormonálnej nerovnováhy, napríklad nepravidelný cyklus, poruchy plodnosti, menopauza.  V tomto všetkom vie ajurvéda  pomôcť.

 

 

Čo hovoríš na tehotenskú jogu?

Som za. Ak to vedie človek, ktorý tomu naozaj rozumie a vie čo robí, tak je prínosom. Je možná od 12 týždňa gravidity. Som za každý pohyb v tehotenstve, ak to stav budúcej mamičky umožňuje. A aj ajurvédsky štýl života je veľmi odporúčaný pre tehotné ženy. Treba uvažovať o stravovaní už v prenatálnom období.

 

Myslíš si, že Slovensko je pripravené na východnú medicínu? 

Myslím si, že áno. Ale zároveň si nemyslím, že je to pre každého. Ten, kto o to má záujem, sa k tomu dnes dostane pomerne jednoducho. A ten, kto o to záujem nemá, tak to vyhľadávať nebude. A ajurvéda a joga už svojich fanúšikov na Slovensku majú, takže si myslím, že spoločnosť na Slovensku je viac otvorená než  v minulosti. Spomeniem len pre porovnanie, že v Nemecku je ajurvédsky pobyt hradený poisťovňami, tam zatiaľ nie sme. 

 

 

Nie si len taká obyčajná zanietená fanúšička ajurvédy ako takej. Nedávno si sa vrátila zo Srí Lanky. Aké to tam bolo?

Výborné. Teplo, počasie, ľudia, všetko splnilo, čo malo. Ešte stále som plná úžasných dojmov a zážitkov. Srí Lanka, ako krajina je nádherná, má mnoho zaujímavých zákutí, je veľmi rôznorodá. Aj, keď sme trošku porušili pravidlá pobytu a vyšli sme na “poznávačku” z rezortu, neľutovali sme. Je tam, čo objavovať.

 

Strávila si tam 2 týždne na ajurvédskom pobyte, ako to prebiehalo?

Boli sme tam skupina 10 ľudí. Mali sme k dispozícii vilu a celý personál v nej. Po príchode nás čakala vstupná konzultácia s ajurvédskym lekárom o zdravotnom stave a diagnostika, pri ktorej určili konštitučný typ človeka. Na základe toho sme dostali zoznam terapeutických procedúr a rôzne typy masáži. Ráno začínalo jogou, počas dňa sme absolvovali predpísané procedúry, oddychovali sme na pláži alebo v tropickej záhrade. Počas pobytu sa podávala ľahká ajurvédska strava, ktorá mala pripraviť tkanivá na očistenie od nahromadených toxínov. Asi v polovici  pobytu nám aplikovali úplný detox, podľa panchakarmových metód. Ak chcete niečo urobiť pre svoje zdravie,  je vhodné takýto pobyt absolvovať aspoň raz do roka, ideálne pri zmene ročných období. Ak má človek veľmi stresujúcu prácu, môže aj 2x do roka. Priaznivé „dozvuky“ z pobytu človek cíti v tele 3 až 6 mesiacov.

 

Predtým si bola aj v Indii, bolo to rovnaké ako na Srí Lanke?

Nedá sa úplne porovnať tieto dve krajiny. Všetko má svoje výhody aj nevýhody, každému vyhovuje niečo iné. Jedno aj druhé bolo obrovským zážitkom. 

 

V čom bol rozdiel?

India je kolíska ajurvédskej medicíny. Kerala je doslova posiata ajurvédskymi centrami. Jednoducho povedané, tam to ajurvédou žije. V Indii som mala z ajurvédy intenzívnejší zážitok. To je však len môj subjektívny pocit, určite to nechcem zovšeobecňovať.

 

V čom sa  líši západná medicína od ajurvédy?

Západná medicína robí diagnostiku na základe rozvinutých symptómov. Vo väčšine prípadov rieši príznaky ochorenia a nie príčinu. Následne na základe príznakov sa stanoví liečba.  Zameriava sa na fyzické telo. Napríklad, ak má niekto vysoký tlak, dostane tabletky na tlak a nerieši sa príčina problému. Západná medicína zovšeobecňuje a kategorizuje. Normálne je to, čo je bežné u väčšiny ľudí. Na liečbu používa syntetické liečivá, ktoré majú okrem účinnosti aj  mnoho nežiadúcich účinkov. A naopak, ajurvéda chápe zdravie ako rovnováhu tela, mysle a duše.

Ajurvéda je nadčasová, nezahŕňa len vedu, ale aj vieru a filozofiu. Väčší dôraz kladie na subjektívnosť, pozorovanie a osobnú skúsenosť. Pristupuje k človeku individuálne, dokáže rozpoznať nerovnováhu dóš skôr, než sa ochorenie prejaví, a individuálne zvolenou liečbou môže obnoviť rovnováhu.

Podľa ajurvédy je kľúčom k zdraviu dobré trávenie (agni-tráviaci oheň). Narušením tráviaceho ohňa dôsledkom nerovnováhy dóš sa zhorší metabolizmus, naruší sa odolnosť tela a imunita. Zložky potravy sa nestrávia a nevstrebú, kumulujú sa v hrubom čreve, vytvárajú toxíny, ktoré sa vstrebávajú späť do krvi a prejavia sa postihnutím orgánu ako choroba. Západná medicína je vysoko efektívna v riešení akútnych prípadov či život ohrozujúcich stavov,  toto sa ajurvédou nahradiť nedá. Ajurvéda je hlavne preventívna medicína.

 

S čím všetkým môže ajurvéda ľuďom pomôcť?

Napríklad dokáže pomôcť s chronickými ochoreniami. Ak sa ajyurvéda berie ako doplnková medicína k západnej, vie pomôcť aj s tráviacimi problémami, zlepšiť imunitu, zlepšiť duševný stav. V rámci gynekológie vie riešiť problémy s cyklom, silné krvácanie, chýbajúcau menštruáciu, hormonálne poruchy, plodnosť, menopauzu, polycystické vaječníky, sčasti vie pomôcť aj pri endometrióze. Je to chronické ochorenie, ktoré úplne vyliečiť nevieme, ale vďaka ajurvéde sa dajú zmierniť príznaky.

 

 

V čom je odlišná a v čom je výnimočná ajurvédska strava?

Ja by som ani nepovedala, že je odlišná. Vo všeobecnosti ajurvéda nič nezakazuje ani neprikazuje. Iba odporúča. Líši sa v prístupe k jedlu. Jedlo považuje za liek, a teda zámer-prečo jeme- považuje za najdôležitejší faktor. Takže pri prijímaní potravy myslite na tento zámer. Jedlo sa stane výživou pre telo a vy si ho vychutnáte.  Sústreďte sa na jedlo, nenechajte sa rozptyľovať mobilom alebo televíziou. Stravu si treba vyberať tak, aby bola v súlade s konštitúciou. A tiež s ročnými obdobiami. Príjem potravy treba regulovať podľa momentálneho stavu tráviaceho ohňa. Nejedzte, keď nie ste hladní a ani sa neprejedajte. Pamätajte, že správny spôsob jedenia vám vyživí telo, myseľ aj dušu a prispeje k dlhovekosti. Na trhu nájdete množstvo ajurvédskych kuchárskych kníh,v ktorých nájdete recepty na chutné a výživné jedlá! Takže…hor sa do objavovania!